Web sitemize hoşgeldiniz, 15 Ağustos 2018

Kanser Hastalarında Tat Değişiklikleri

Kanser hastası olan bazı insanlar, kanser tedavisi sırasında veya sonrasında tat değişikliği yan etkisi yaşarlar. Fark edebileceğiniz bazı tad değişiklikleri şunlardır:

  • Gıdaların özellikle de acı, tatlı veya tuzlu gıdaların tadı öncekinden farklı gelebilir.
  • Bazı yiyeceklerin tadı daha az alınabilir.
  • Her yiyeceğin tadı aynı gelebilir.
  • Özellikle et veya diğer yüksek proteinli gıdalar yedikten sonra ağzınızda metalik veya kimyasal bir tat yaşayabilirsiniz.

Tat değişiklikleri, iştah kaybı, kilo kaybı ve yiyeceklerden tiksinmeye yol açabilir. Bu da bazı gıdaları sevmemeye yol açar. Yani, yeme becerinizi etkileyen herhangi bir tad değişikliği yaşarsanız sağlık ekibinize söylemelisiniz. Bu tür yan etkilerin hafifletilmesi, semptom yönetimi veya palyatif bakım adı verilen kanser bakım ve tedavisinin önemli bir parçasıdır.

Kanser Hastalarında Tat Değişikliklerinin Nedenleri

Tat değişikliklerinin kanser hastalığı ve kanser tedavisi ile ilişkili birkaç muhtemel sebepleri vardır. Altında yatan nedeni anlamak, size ve sağlık ekibinizin bu değişiklikleri yönetmesine yardımcı olabilir.

Kemoterapi: Tat değişiklikleri kemoterapinin yaygın bir yan etkisidir. Kemoterapi alan kişilerin yaklaşık yarısı tat değişikliği sorunu yaşar. Kemoterapiden kaynaklanan tat değişiklikleri genellikle tedavinin bitiminden yaklaşık 3-4 hafta sonra durur.

Aşağıdaki kemoterapi türleri genellikle tat değişiklikleri ile ilişkilidir:

  • Sisplatin (Platinol)
  • Siklofosfamid (Neosar)
  • Doksorubisin (Adriamisin)
  • Florourasil (5-FU, Adrucil)
  • Paclitaxel (Taxol)
  • Vinkristin (Oncovin, Vincasar PFS)

Diğer ilaçlar: Kanser tedavisi sırasında verilen diğer bazı ilaçlar tat değişikliklerine neden olabilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Ağrıdan kurtulmak için merkezi sinir sisteminde hareket eden morfin gibi bazı opioid ilaçlar
  • Enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler

Radyoterapi: Boyuna ve baş kısmına radyasyon tedavisi, damak tadına ve tükürük bezlerine zarar verebilir. Ayrıca kanser hastalarında tat değişikliklerine neden olabilir. Bunun yanı sıra koku duyusunda değişikliklere sebep olabilir. Koku duyusunda meydana gelen değişiklikler gıdaların tadını almayı etkileyebilir.

Tedavinin sona ermesinin ardından radyoterapiden kaynaklanan tat değişiklikleri genellikle 3 hafta ile 2 ay arasında düzelmeye başlar. Tat değişiklikleri yaklaşık bir yıl sürecinde iyileşmeye ve gelişmeye devam edebilir. Bir kişinin tükürük bezleri hasar görürse, tat duyuları tedavi öncesi döneme tamamen dönmeyebilir.

Diğer sebepler: Tat değişikliklerinin diğer nedenleri şunları içerir:

  • Burun, boğaz veya ağız cerrahisi
  • Interleukin-2 (IL-2), aldesleukin (Proleukin) gibi biyolojik terapiler
  • Ağız kuruluğu
  • Tatma duyusu sinirlerinin hasarı
  • Ağız enfeksiyonları
  • Diş veya diş eti problemleri
  • Mide bulantısı ve kusma

Kanser Hastalarında Tat Değişiklikleri Nasıl Geçer?

Genellikle tat problemleri için özel tedaviler yoktur. Ancak, bazen tad değişikliği sebeplerini tedavi etmek değişime yardımcı olabilir. Örneğin ağız enfeksiyonları, ağız kuruluğu veya diş veya diş eti problemleri gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesi tat değişikliklerini iyileştirebilir.

Tat değişiklikleri, bazı insanlar için sağlıklı gıdaları yemeyi ve kilolarını korumayı zorlaştırabilir. Eğer bu sizin için doğruysa, doktorunuzla veya diyetisyeninizle konuşunuz. Ayrıca tat değişiklikleri ile baş etmek için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:

  • Daha önce denemediğiniz yiyecek olsa bile koku ve tadı iyi gıdalar seçin.
  • Yemek pişerken kokusunun dışarı atılmasını sağlayabilir ya da önceden hazırlanmış gıdalar satın alabilirsiniz. Soğuk veya oda sıcaklığında gıdaların kokusu da daha az rahatsız edebilir.
  • Sıcak gıdalardan daha iyi tadabileceğiniz soğuk veya dondurulmuş gıdaları tüketin. Bununla birlikte, oksaliplatin (Eloxatin) ile kemoterapi alıyorsanız, soğuk gıdalardan kaçının. Bu ilaç soğuk yiyecek veya içecekleri tüketmeyi zorlaştırır.
  • Metalik bir tadı azaltmak için plastik kaplar ve cam tencere kullanın.
  • Nane, limon veya turunçgiller gibi aromalarla şekersiz sakız veya sert şekerlemeler deneyin. Bu lezzetler ağızda acı veya metalik bir tadı bastırmaya yardımcı olabilir.
  • Eğer kırmızı etten iyi tat alamıyorsanız, kümes hayvanları, yumurta, balık, fıstık ezmesi, fasulye veya süt ürünleri gibi protein kaynakları deneyin.
  • Etleri pişirmeden önce soslarla marine edebilir ve sos eşliğinde yiyebilirsiniz.
  • Bitkiler, baharatlar, şeker, limon veya soslarla yemekleri lezzetlendirebilirsiniz.
  • Kemoterapiden 1 ila 2 saat önce ve kemoterapiden 3 saat sonra yemekten kaçının. Bu, mide bulantısı ve kusmanın yol açtığı gıda tiksinmelerini önlemeye yardımcı olur.
  • Yemeklerden önce ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın yıkayın. Ağza gargara yapmak, kötü tatların dengelemeye yardımcı olabilir.
  • Dişlerinizi düzenli fırçalayın, günlük olarak diş ipi kullanın ve ağzınızı sağlıklı tutun.
  • Lezzeti artırabilecek diyet takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşunuz.

Önerilen Makaleler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz